Aile Ve Ailenin Hayatımızdaki Önemi Nedir?
Aile Nedir?
Aile nedir, aile birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan en küçük toplumsal birimdir.
Modern toplumlarda aile evlilik yoluyla kurulur. Tarihsel süreç içinde insan toplulukların yaşam biçimleri ve kültürel özellikleri değiştikçe aile biçimleri de değişim göstermiştir. Fakat topluluk ilişkilerinde aile ve akrabalık bağları siyasi ve dini otoriteler tarafından geçmişte de günümüzde de yüceltirmiştir. Aile, neslin devamı açısından en sağlıklı yapı olarak kabul görmüştür.
Ailenin Hayatımızdaki Önemi Nedir?
Aile, çocuklarını hayata dair cesaretlendiren, yardımcı olan ve destekleyen ilk eğitimcilerdir. Şimdiki zamanda eğitimciler öğrencileriyle alakalı verecekleri öğretimsel kararlarda anne ve babanın görüşlerine değer vermekte ve aile ile birlikte adım atmaktadır. İnsanların küçük yaşlarda öğrendiği en önemli kavram ve anne-baba-kardeş gibi fertlerin oluşturduğu bütününe verilen isim ailedir. Destek aldığımız, paylaştığımız ve sığındığımız ve insanlığın en önemli yapısıdır.
Aile kavramı yediden yetmişe her yaştaki insan için aynı önemi taşır. Ailenin güçlülüğü, sürekliliği yetişkinler dahil herkes için olumlu etkiler yaratmaktadır. Dağılmış iletişimsiz aile ortamında yetişen çocuklar ve hatta yetişkinler de kişisel bozukluklar görülebilmektedir. Anneyle babanın ayrılması başka evlerde yaşaması da çocukları çok fazla etkiler. Bu durum çocuklarda ruh sağlığının bozulmasına karakter bozukluğuna kadar gitmektedir. Türkiye’de aile kavramı diğer ülkelere nazaran 3 kat daha fazladır. Son zamanlar da giderek zayıflayan aile yapıları için her zaman aile kurumunu güçlü tutmak yetişkinlerimiz dahil çocuklarımız içinde daha sağlıklı bir geleceğe adım atmak olacaktır.
Ailenin Toplumdaki Yeri Nedir?
Toplumların kendilerine özgü , farklı sosyal ve kültürel değerlere sahip olan aile kurumları vardır. Bu sebeple toplumlardaki aile yapısı da değerleri de farklıdır. Sosyal ve kültürel değerlerin öğretilmesi, öğretilen değerlerin toplumda yeni nesillere aktarılması daima aile yoluyla sağlanır. Başka bir deyişle, topluma dair tüm bilgiler bireye aile tarafından aşılanır. Örneğin; Bayrak sevgisi, insan sevgisi,vatan sevgisi ve din ilk ailede öğretilir.
Türk Medeni Kanununa göre insanların evlenebilmesi için kadınların en az 15, erkeklerin ise en az 17 yaşında olmaları gerekiyor. Aksi taktirde anne ve babanın izni gerekmektedir. Yakın akrabalar ve akıl hastalarının evlenemeyeceği de Türk Medeni Kanununda yer alan bir hükümdür. Düzenli aile yapıları oldukça bir o kadarda düzenli toplumlar olacaktır. İşte bu yüzden ailenin toplumdaki önemi göz ardı edilmemelidir. Batı toplumlarında yıkıcı faaliyetlerin olması aile önemine yeteri kadar değer vermemelerindendir. Farkına sonradan varan batı toplumları son yıllarda aile kurumlarına daha iyi sarılmışlardır. Aile bağlarının zayıfladığı takdirde o toplum mutlaka yıkılır. Türk toplumu için aile kavramı her zaman en özel yerde tutulur.
Aile Baskısı Nedir?
Aile baskısı ve psikoloji, sağlıklı aileler sağlıklı toplumların temelini oluşturur. Aile üyelerinin birbirleriyle kurduğu ilişkiler aynı zamanda her üyenin toplumsal yaşamdaki ilişkilerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Aile baskısı ve psikoloji, aile içinde kurulan iletişim, karşılıklı saygı, anlayış ve işbirliği kavramları ailenin işlevsel olmasında oldukça önemli yer tutar. Ailenin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirip getirememesinde aile içi ilişkilerin yapısı önemli bir belirleyicidir. Aşırı kontrolcü, baskıcı bir yaklaşımı benimseyen aileler içinde yetişen bireyler yetişkinlik çağında psikososyal ve toplumsal sorunlar - şiddet, zorbalık, istismar vb. yaşayabilmektedir. Bu durum bireylerin sosyal ilişki kurduğu diğer kişilere de yansımaktadır. Örnek vermek gerekirse; bazı aileler çocuklarının başarılı olması için, bazıları ekonomik veya sosyokültürel sebeplerden ötürü uygun evlilik yapması için, bazı aileler mükemmeliyetçilik kavramını ön planda tuttuğu için, bazıları ise sosyal çevrenin kendileriyle alakalı yorumları ile fazlasıyla ilgilendiği için bireye baskı uygulayabilir.
Aile baskısı ve psikolojide ebeveyn çocuk ilişkisinde olduğu gibi eşlerin birbirine baskı uygulaması da oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Eşler arasındaki baskı içeren ilişki eşlerin birbirlerine olan tahammüllerini ve sevgilerini azaltarak evlilik ilişkisini bozabilir, hatta evliliklerin sonlanmasına neden olabilir. Eşler arasındaki baskı ilişkisi çift taraflıdır; baskı uygulayan birey de kendi baskısından baskı uygulanan birey kadar etkilenir. Baskı, baskı uygulayan tarafa aşırı sorumluluk yüklediği gibi, baskı uygulanan taraftan da var olması gereken sağlıklı sorumluluğu kaldırır. Aile küçük bir ekosistem olduğu için eş ilişkisindeki sorunların çözülemiyor oluşunun çocukları da etkileyeceği unutulmamalıdır. Böyle bir aile ortamında yetişmek, bireyin dünyayı keşfetmesini, çevresiyle sağlıklı iletişime geçebilmesini, yeteneklerini fark edebilmesini, özgüven duygusunu geliştirmesini sekteye uğratır.
Aile baskısı ve psikolojide baskı uygulayarak kendi doğrularını yaptırmaya/oldurmaya çalışan aileler, isteklerine koşulsuz itaat edilmesini bekler. Böyle bir aile ortamında yetişen bireyin zihinsel, fiziksel ve bedensel yönden gelişimi engellenmiş olur.
Bireylerin kendi gelişimleri için destek veren, kendilerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak şekilde sağlıklı sınırlar koyan aile, sağlıklı aile yapısının tanımıdır. Böyle bir aile ortamı içinde yetişen bireyler sorumluluk sahibi, duyarlı, özgüvenli, sağlıklı iletişim kurabilen, sosyal ve duygusal ilişkilerini yürütebilen ve karşılaşılan kriz durumlarını yönetme kapasitesine sahip kişilerdir.
Koruyucu Aile Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?
Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. Koruyucu aile hizmeti ile amaç; korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla işbirliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. Ülkemizde T.C. vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında bulunan, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan, evli/bekâr veya çocuklu/çocuksuz herkes (çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi dışındaki kişiler) koruyucu aile olabilir. Gönüllü aile bakım kuruluşlarında koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımızla, gönüllü aile olarak; kendi ilgi, yetenek ve eğitimleriniz doğrultusunda katkı vermek amacıyla, etkinlik ve çalışmalar yapabilirsiniz. Ayrıca isteğiniz doğrultusunda ve uygun görülmesi halinde çocuklarımızı resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evinizde misafir edebilirsiniz. Koruyucu aile hizmetinde ise çocuk hakkında yeni bir hizmet modeli belirlenene kadar, çocuk sizinle birlikte ailenizin bir üyesi olarak yaşar.
Kaynakça
1-https://ailevecalisma.gov.tr/koruyucuaile/sss-sayfasi#:~:text=Koruyucu%20aile%3B%20%C3%A7e%C5%9Fitli%20nedenlerle%20%C3%B6z,toplumsal%20sorumlulu%C4%9Fu%20g%C3%B6sterebilen%20uygun%20aile
2-https://www.bilgicik.com/yazi/ailenin-hayatimizdaki-onemi-nedir/#:~:text=Aile%2C%20%C3%A7ocuklar%C4%B1n%C4%B1%20hayata%20dair%20cesaretlendiren,olan%20ve%20destekleyen%20ilk%20e%C4%9Fitimcilerdir.&text=%C4%B0nsanlar%C4%B1n%20k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk%20ya%C5%9Flarda%20%C3%B6%C4%9Frendi%C4%9Fi%20en,ve%20insanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%20en%20%C3%B6nemli%20yap%C4%B1s%C4%B1d%C4%B1r.
3-https://tr.wikipedia.org/wiki/Aile
Comments
Post a Comment